Favoriti 0
Poređenje 0
Dodajte novogradnju

Grejanje u novogradnji

Grejanje u novogradnji - baza znanja

Pored ostalih faktora koji utiču na izbor vašeg novog doma, jedan od najvažnijih je račun za komunalne usluge. Grejanje je jedan od parametara koji se razlikuje od jedne do druge novogradnje. Investitori najčešće nude sledeće opcije:

  • Centralno grejanje uz plaćanje po potrošnji (za svaki stan instaliran je kalorimetar, a radijatori su opremljeni termostatima). Ako kalorimetri nisu ugrađeni potrošnja se meri preko uređaja za registrovanje sopstvene, pojedinačne potrošnje. Očitavanje i uslugu raspodele potrošnje na osnovu očitanih stanja vrše nekoliko preduzeća. Detaljnije u članku na sajtu JKP Beogradske Elektrane. 
  • Električno grejanje može biti više vrsta:
    • električni kotao (za celu zgradu, sprat ili odvojeno u svakom stanu)
    • grejni uređaji (kao što su "norveški" radijatori)
    • toplotna pumpa, koristi geotermalnu i električnu energiju za grejanje. Toplotne pumpe su različitih tipova, u zavisnosti od uslova na gradilištu.
  • Grejanje na gas, uz plaćanje po potrošnji (kotao na gas u zgradi, kalorimetar za svaki stan, radijatori su opremljeni termostatima).

Teško je uporediti troškove ovih vrsta grejanja, jer svi imaju različiti komforan nivo temperature,  bitna je lokacija stana, izolacija zgrade, vrste uređaja za grejanje i još mnogo toga. Agencija za energetiku je ove jeseni izračunala da za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 m2 na 20oC u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kWh (150 kWh/m2 je prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji). 

 Vrsta grejanja Meseci Troškovi mesečno, din. Troškovi godišnje, din.
Gas, plaćanje po potrošnji

6

7 016 42 100
Toplotna pumpa, struja po potrošnji 6 8 588 51 528 
Centralno grejanje, plaćanje po potrošnji 6 11 355 68 130
Električna energija, plaćanje po potrošnji 6 12 270 73 620
Centralno grejanje, plaćanje po površini 12 7 164 85 963

Navedeni troškovi ne uključuju grejanje zajedničkih prostora, kao i troškove koji se plaćaju cele godine (npr. za centralno ili grejanje na gas). Za ove potrebe biće potrebno izdvojiti još minimum 3000 dinara godišnje.

U većini novih zgrada sami možete podesiti temperaturu i na taj način uštedeti na računima za grejanje ili uključiti sve do maksimuma, kako bi se osećali kao leti. Ako želite da izračunate troškovi baš Vašeg stana možete iskorisiti kalkulator obračuna troškova po paušalu i meraču potrošnje za stambeni prostor sa sajta JKP Beogradske Elektrane.

01.03.2022

Pretraga

Slobodno stavite pitanja ako je potrebno